LUE LISÄÄ PUTKIREMONTISTA

Näin taloyhtiön putkiremontti etenee

Kun taloyhtiössä on tulossa putkiremontti, vievät tutkimukset, hankesuunnittelu ja toteutussuunnittelu kokouksineen aikaa. Ajoissa käynnistetyn hankkeen onnistumistodennäköisyys on kiireistä suurempi.

Vesivahinkojen ja vanhoista sähköjärjestelmistä aiheutuneiden vikojen välttäminen vaatii suunnitelmallisuutta etenkin taloyhtiöissä. Kun suurin osa Suomen kerrostalokannasta on peruskorjausiässä 2020-luvulla, tämän huomiointi on viimeistään nyt äärimmäisen tärkeää.

Taloyhtiön putkiremontti eli linjasaneeraus käynnistyy hankesuunnittelulla. Isoimmissa yhtiöissä mukana on varhaisessa vaiheessa rakennuttajakonsultti, pienemmissä tilauksen saattaa tehdä suoraan isännöitsijä. Avuksi tarvitaan joka tapauksessa suunnittelijat, joille putkiremontit kaikenikäisissä vanhoissa rakennuksissa ovat tuttuja.

Hankesuunnittelulla liikkeelle

Hyvä hankesuunnitelma on pohja koko hankkeen onnistumiselle. Hankesuunnittelu on vaihe, jossa asiantuntijat − siis taloyhtiön valitsemat suunnittelijat − tutustuvat kohteen nykytilaan paikan päällä ja osakaskyselyllä. Sähkölle ja putkistoille tehdään tarvittava määrä kuntotutkimuksia. Suunnittelu etenee yhteistyössä taloyhtiön hallituksen kanssa. Tulokset ja niiden pohjalta esitetyt vaihtoehdot esitellään hankesuunnittelun päätteeksi koottuna asiakirjana sekä suullisesti taloyhtiölle.

Toteusvaihtoehdoista valitaan kokonaisuuden kannalta paras, tai joissain tapauksissa käytännön tasolla ainoa mahdollinen. Esimerkiksi sukitus ei ole suositeltava ratkaisu kaikkiin putkiremonttia vaativiin rakennuksiin. Kun vaihtoehdot on esitelty ja taloyhtiö on valinnut niistä parhaan, tehdään päätös toteutussuunnittelun käynnistämisestä.

Pyydä tarjous suunnittelusta

Toteutussuunnittelu määrittelee urakan sisällön kokonaisuutena

Toteutussuunnittelu jatkaa projektia hankesuunnitelmasta valitun toteutusvaihtoehdon pohjalta. Toteutussuunnittelu sisältää varsinaisen urakan piirustukset ja asiakirjat, joita hiotaan yhdessä taloyhtiön hallituksen kanssa yksityiskohtia myöten tavoitelluksi.

Valmiilla toteutussuunnitelmilla urakka kilpailutetaan. Työhön valitaan urakoitsijoista paras. Paras urakoitsija ei ole välttämättä aina perushinnaltaan halvin, sillä merkitystä on myös projektien sujuvuudella ja sillä, kuinka helposti pienet vastoinkäymiset sekä lisätöiden ja hyvitysten sopiminen sujuu. Vanhoissa taloissa tulee aina pieniä yllätyksiä remontin aikana.

Vasta sen jälkeen, kun tarjotut hinnat ovat tiedossa, tekee taloyhtiö päätöksen itse toteutuksesta. Sitä ennen pora ei surise seinään tai lattiaan, ja vielä sittenkin jokainen osakas pääsee vaikuttamaan juuri oman asuntonsa lopullisiin materiaaleihin sekä esimerkiksi kalusteiden sijoitteluun. Lisäksi urakalle haetaan rakennuslupa.

Urakan aikana hyvä tiedotus on avainasemassa

Toteutusvaihe on se varsinainen osa projektia, jolloin saneeraus saatetaan käytännössä maaliin. Sen kesto vaihtelee laajuudesta riippuen, eivätkä kaikki raput ole välttämättä työn alla remontin alusta loppuun. Työnaikainen suunnittelu sisältää työn aikana havaittuihin poikkeamiin reagoivat muutokset sekä osakkaiden itse tilaamia muutoksia. Näihin urakoitsija antaa erillishinnan, jossa huomioidaan erotus remontin perustoteutukseen ja kalusteisiin. Muutossuunnittelun maksaa osakas itse.

Putkiremontin asbestikartoitus pitää tehdä viimeistään silloin, kun on varmaa, että tutkittavat märkätilat tullaan uusimaan. Yllätyskustannusten välttämiseksi voi myös olla kannattavaa tutkia pääosin suunnittelun aikana ja sitten täydentää tarvittavassa laajuudessa toteutuspäätöksen jälkeen.

Asbestikartoituksen tarjouspyyntö tai tilaus


Näihin kaikkiin vaiheisiin löydät avun minulta. Teen itse arkkitehdin, rakennesuunnittelijan, pääsuunnittelijan ja asbestikartoittajan tehtävät 18 vuoden kokemuksella, mutta kauttani löydät myös muihin rooleihin kokeneet LVIS-suunnittelijat ja muiden tutkimusten tekijät. Ota yhteyttä puhelimitse tai sähköpostilla, vastaan kysymyksiisi.

Kiinnostuitko?

Ota yhteyttä ja kysy lisää!

 

Antti Wennström

 050 471 8582
 antti.wennstrom@asbestihanska.fi

ToimiNTA-ALUE KANTA-HÄMEESTÄ KOKO SUOMEEN

KANTA-HÄME

Hämeenlinna, Lammi, Tuulos, Hauho, Forssa, Riihimäki, Hattula, Hausjärvi, Janakkala, Jokioinen, Humppila, Loppi, Tammela, Ypäjä

PIRKANMAA

Tampere, Valkeakoski, Nokia, Ylöjärvi, Pirkkala, Orivesi, Kangasala, Pälkäne, Sastamala, Hämeenkyrö, Akaa, Lempäälä, Ikaalinen, Parkano

 

PÄIJÄT-HÄME

Lahti, Hollola, Asikkala, Orimattila, Hartola, Kärkölä, Padasjoki, Sysmä, Hämeenkoski

UUSIMAA

Helsinki, Espoo, Vantaa, Hyvinkää, Nurmijärvi, Järvenpää, Porvoo, Loviisa, Kerava, Lohja, Kirkkonummi, Lohja, Mäntsälä, Sipoo, Tuusula, Vihti

 

Asbestihanska Oy

Y-tunnus: 3112787-2

Visamäentie 33,
13100 Hämeenlinna

Ota yhteyttä

 050 471 8582

 antti.wennstrom@asbestihanska.fi  

 

Olemme tukeneet Lapsellista ry:n työtä

Lapsellista ry

Verkkosivut - Opiferum Oy